perjantai 4. toukokuuta 2018

Henkilökohtaisten avustajien verkkoyhteisö HAFI

Tässä blogissa olen useampaan otteeseen maininnut JHL:n henkilökohtaisetavustajat.fi- verkkopalvelun,mutta tässä postauksessa tarkoituksena on käydä yksityiskohtaisesti läpi se, mistä verkkopalvelu löytyy,mikä sen tarkoitus on ja mitä siellä voi tehdä.

JHL on ammattiliitoista ainoa, joka aktiivisesti ajaa henkilökohtaisten avustajien etuja ja asemaa työelämässä. Tehtävä ei ole helppo, koska avustajat ovat valtavan heterogeeninen, melkein 30000 ihmisen joukko joka työskentelee useamman eri työehtosopimuksen alla. Lisäksi useat avustajat ovat suorassa työsuhteessa avustettaviinsa, mikä on työelämän kentällä täysin poikkeuksellista. Tässä tilanteessakin sopimuksia on erilaisia riippuen siitä, onko työnantaja itse järjestäytynyt Heta- liiton jäseneksi. Henkilökohtaiset avustajat työskentelevät pääsääntöisesti yksin, ilman työkavereiden ja työsuojelukoneiston tukea. Siksi JHL on panostanut näkyvästi henkilökohtaisten avustajien työtilanteeseen ja edunvalvontaan, ja luonut aivan uudenlaisen verkkoyhteisön avustajien tueksi. Hafi on ollut käynnissä marraskuusta 2016 alkaen, ja kehittämistyö jatkuu tämän vuoden loppuun saakka.

Henkilökohtaiset avustajat- palvelu (tästä eteenpäin HAFI) on luotu tarpeeseen
keskustella, kysyä ja saada tietoa. Portaalin tietopakki- osuuteen on koottu tietoa
työehtosopimuksista, työsuojelusta, työtehtävistä ja ohjeistusta ammatilliseen
vuorovaikutukseen. Osiosta löytyy myös työkaluja työssä jaksamiseen ja sivulla voi testata myös
omien ammatillisten rajojen kuormitusta. Kysymykset ja vastaukset- osiossa
voi kysyä avustajan työhön ja työsuhteisiin liittyvistä asioista. Sivustolle on koottu
yleisimmät kysymysaiheet, kuten palkka, työolot, työaika, vuosilomat, työterveys tai
tehtävänkuva. Osiosta löytyy myös yleisimpiä kysymyksiä liittyen jäsenasioihin
sekä vaikuttamisen väyliin.

HAFIn tärkein osio on kahvihuone. Kahvihuone tarjoaa nimensä mukaisesti avustajille paikan, jossa viettää taukoa työstä ja keskustella muiden kanssa oikeastaan mistä vain mielessä pyörivistä asioista. Keskustelunaiheita ovat olleet muun muassa työsuhteeseen tässä ja nyt liittyvät asiat, kuten sairaslomat, tartuntatautriskit, palkanlaskenta tai haastavan avustettavan kohtaaminen (josta viimeksi kirjoittamani teksti löytyy täältä). Kahvihuoneessa on käyty keskustelua myös koulutuksista, ajankohtaisista avustajan työhön liittyvistä kampanjoista ja uutisista ja työehtosopimusten neuvotteluista. Sivustolla kysymyksiin vastaavat ja keskusteluun osallistuvat koulutetut moderaattorit sekä liiton henkilökohtaisten avustajien asioihin perehtyneet työntekijät ja tietenkin toiset avustajat, vertaiset.

HAFIin kirjautuminen ja sen käyttäminen on helppoa, myös mobiilissa. Palveluun voi rekisteröityä kuka tahansa, eli ammattiliiton jäsenyyttä ei edellytetä (vaikkakin se on työntekijän oikeusturvan ja edunvalvonnan kannalta äärimmäisen suositeltavaa. JHL:n jäseneksi voi liittyä tästä). HAFIin luodaan normaalisti käyttäjätunnus ja salasana (liiton jäsenillä käyttäjätunnuksena toimii jäsennumero) ja omia tietoja voi päivittää suoraan portaaliin. Kysymyksiä ja keskustelunavauksia kirjoitetaan nimimerkin takaa. Sivustolla on helppo liikkua ja se on kauttaaltaan hyvin selkeä. Palvelunkäytön edellytykset ovat siis erittäin helpot.

Osallistuin HAFI-palvelun moderaattorien koulutukseen, missä keskusteltiin palvelun
tekniikasta, tietoturvasta ja kehittämisestä. Koulutus toimi myös harvinaisena live-
kohtaamispaikkana tavata muita henkilökohtaisia avustajia ympäri Suomea. On selvää, että avustajat kaipaavat tilaa, jossa keskustella kollegoiden kanssa. Jo koulutuksen alkumetreillä esille nousi useita erilaisia haasteita, joiden kanssa avustajat ovat tekemisissä päivittäin. HAFI tarjoaa helposti
lähestyttävät puitteet verkostoitumiselle, järjestäytymiselle, keskustelulle ja erityisesti avustajien työssä äärimmäisen tärkeälle vertaistuelle.

Itse en nähnyt mitään syytä olla liittymättä, joten rohkaisenkin aivan jokaista henkilökohtaista avustajaa rekisteröitymään HAFIin. Jakakaa myös HAFIn ilosanomaa kohdatessanne muita avustajia firmojen avustajatapaamisissa, työvuoron vaihtuessa lennosta tai kuullessanne jonkun tekevän tätä työtä. HAFin käyntikortit ovat kevyitä pitää lompakossa mukana ja niitä kannattaa jaella eteenpäin aina sopivan tilaisuuden tullen. Henkilökohtaisten avustajien sekä HAFI-asioista liitossa vastaavat toimitsijat Veikko Lehtonen (tämän linkin takaa luettavissa Veikon blogitekstejä liittyen avustamiseen) ja Matti Mamia. Heiltä saa kysyttäessä käyntikortteja ja lisätietoa kaikista avustajan työhön liittyvistä asioista. Koska avustajien joukko on kirjaimellisesti aivan siellä sun täällä, on tärkeää huomata meitä yhdistävät mahdollisuudet. Koulutuksessa opin, että jos edes puolet henkilökohtaisista avustajista järjestäytyisi JHL:n, olisivat henkkarit heittämällä liiton suurin ammattiryhmä. Ja kaikkihan sen tietävät, että joukossa on voimaa.

Terkkuja JHL-opistolta Hafi- moderaattorien koulutuksesta

Ihanaa kevättä kaikille, pistäkää myös blogia jakoon <3
xoxo Anna

tiistai 27. helmikuuta 2018

Haastavan avustettavan kohtaamisesta osa I

On suorastaan noloa, kuinka pitkäksi blogin päivitysväli onkaan käynyt. Aloitin syksyllä sosionomi/diakoniopinnot Diakonia-ammattikorkeakoulussa joten opintojen, työn, harrastusten ja muun elämän yhteensovittelun jälkeen ei kirjoittamiselle jäänyt valitettavasti juuri yhtään aikaa. Mutta tässä nyt ollaan taas, ja kuten viimeksi lupailin, tämän postauksen aiheena on haastavan avustettavan kohtaaminen.

Ensiksikin, kuten missä tahansa työssä jossa ollaan vuorovaikutuksessa toisten ihmisten kanssa, on syytä muistaa se, että tulemme kohtaamisiin omista lähtökohdistamme; omasta arjestamme, omista suruistamme ja murheistamme, omilla taidoillamme ja tiedoillamme. Tämä pätee niin avustajaan kuin avustettavaan. Me emme pääse toisen pään sisälle emmekä aina osaa sanoittaa sitä mitä mielissämme liikkuu. Avustajan ei tarvitse tietää mitään sellaista avustettavan arjesta, jota tämä ei itse halua jakaa. Vain työn sisältöön vaikuttavat asiat ovat välttämättömiä. 

Avustajan työ edellyttääkin salapoliisitaitoja: varsinkin vakiintuneissa avustussuhteissa avustettavan
mielenliikkeitä pystyy tarkastelemaan ja sitä kautta pääsemään kiinni avustettavan tunnetiloihin. Itse olen nyt tehnyt 1,5 vuotta hommia saman avustettavan kanssa, ja uskoisin jo tietäväni hänestä tarpeeksi osatakseni sopeutua hänen mielialaansa. Jos avustettavallani on huono päivä, vetelen syvään henkeä ja yritän olla kärsivällinen. Useimmiten se onnistuukin. Kuten muissakin kohtaamisissa, myös huonolla tuulella olevan avustettavan kanssa pitkälle pääsee kohteliaalla käytöksellä, joustavuudella ja sen mantran toistelulla että työpaikalla mikään ei saisi olla henkilökohtaista, vaikka henkilökohtaisena avustajana työskenteleekin.

Joskus tilanteet avustettavan kanssa muuttuvat henkilökohtaisiksi (tai ainakin ne tuntuvat siltä). Näihin tilanteisiin on pääsäntöisesti kaksi syytä. Sairaus, vamma ja yleinen turhautuminen elämäntilanteeseen ovat tietenkin jo itsessään riittäviä syitä mielipahaan. Saattaa kuitenkin olla, että avustettavalla ei ole valmiuksia säädellä tunneilmaisuaan. Hän saattaa olla äkkipikainen ja mielialat voivat muuttua nopeasti ja aiheuttaa hämmentävältä tuntuvaa käytöstä. Tämä olisi syytä käsitellä jo työsuhteen alussa jotta avustajalle annetaan aito mahdollisuus punnita valmiuksiaan kyseisen avustettavan avustajana. Reilua olisi myös antaa avustajalle tarvittava tieto, miten toimia mahdollisesti aggressiivisen avustettavan kanssa. Erityisesti firmojen toivoisin antavan kattavat tiedot työntekijöilleen. AVI on koonnut tietopaketin  aggressiivisen asiakkaan kohtaamisesta, johon suosittelen tutustumaan. 

Toinen syy haastavien tilanteiden syntymiseen ovat henkilökemiat. Joskus ne eivät yksinkertaisesti toimi, ja tämä tunne voi olla joko molemminpuolinen tai yhdestä suunnasta tuleva. Avustettavalla on aina oikeus valita omat avustajansa niin että he vastaavat juuri hänen tarpeitaan. Kuitenkin kaikenlainen henkilöön tai hänen ominaisuuksiinsa menevä syrjintä, häirintä tai epäasiallinen käytös on kiellettyä työturvallisuuslain nojalla. Jos avustettava ja avustaja eivät kykene kommunikoimaan keskenään (eikä firmassa työskentelevä avustaja saa työnantajaltaan apua), täytyy ristiriitojen ratkaisemiseksi ottaa käyttöön muita keinoja ja tahoja. Tietoa erityisesti avustajan turvaksi olemassaolevista mekanismeista löytyy tietoa tästä aiemmasta postauksestani. Myös avustajalla on oikeus työskennellä syrjinnästä vapaassa työpaikassa. Kaksi viimeistä esimerkkiä on koostettu kuulemieni tarinoiden pohjalta. Näin ollen ne eivät siis liity nykyiseen työsuhteeseeni.

Tästä teemasta voisi turinoida loputtomiin, ja kirjoitankin vielä varmasti yhden postauksen aiheesta tulevaisuudessa. Nyt alkaakin sitten suojautuminen talven kylmintä päivää vastaan, wish me luck! Mistäs ens kerralla (toivottavasti pikemmin kuin tällä kertaa) kirjoitellaan?


xoxo Anna